Trissbord

”Trissa” kallas en skiva utsågad på tvären ur en trädstam. Dessa skivor blir var och en unika och kan användas till bordsskivor, sänggavlar mm. Alla trissor har en historia att berätta: Om man vet när trädet fälldes kan man räkna årsringarna bakåt och få reda på exakt när trädet började växa, ibland kan man se avsågade grenar som sedan blivit inväxta (övervallade) i trädet. De kalla vintrarna i början av 40-talet kan ses på flera olika trissor; träden växte mycket lite under dessa år. Eftersom några av dessa stora träd växt i trädgårdar finns det ibland spikar i dem, de visar sig som mörkblå områden i trissan. Under torkprocessen får dock alla trissor en torkspricka som går in till kärnan av trädet. Denna spricka kan vara dekorativ, eller så kan man fylla igen den. Vi har utvecklat en metod som får torksprickan att bli så liten som möjligt, vilket gör det lättare att dölja den.

Inget utav dessa stora träd som används till mina möbler har sågats ner för ändamålet att bli möbler. Ofta står träden nära bebyggelse och när de blir för stora är man orolig att de ska blåsa ner över byggnader och orsaka skada. Därför fälls de under kontrollerade former. Jag har också arbetat med träd som blåst ner i Stormen Gudrun, Dött av almsjuka, eller dött av andra orsaker. Så virket är en restprodukt som få vill ta tillvara på.

Från vänster till höger 135 år gammal Lönn, 125 år gammal Alm, 99 år gammal Ek, 111 år gammal Lärk. Diametern är ca 1 meter på samtliga trissor ovan.

Trissbord av 178 år gammal Alm, från Skogsryd. Diameter ca 1,4 meter.

Avsågad gren omkring 1921.

Sänggavel av 178 år gammal delad Alm-trissa.

Sågning av 178 år gammal Alm, svärdet på motorsågen är 55″ alltså nästan 1,5 meter.

Trissbord av 135 år gammal Lönn, som har växt i Moheboda, Småland. Ca 95 centimeter i diamter.